Week 22

Tweede Kamer

Top over de Europese verkiezingsuitslag

Europese Zaken

Op dinsdag 28 mei vindt er een informele bijeenkomst van regeringsleiders plaats in Brussel waar de voorlopige uitkomst van de verkiezingen van het Europees Parlement (EP) zal worden besproken. De woordvoerders Europese Zaken in de Tweede Kamer bereiden deze informele Europese Raad voor door middel van een schriftelijk overleg.
De informele bijeenkomst is aangekondigd door de voorzitter van de Europese Raad (ER) de heer Donald Tusk na afloop van de informele Europese Raad in Sibiu op 9 mei 2019. Daarnaast zal tijdens de informele Raad worden gesproken over het proces van de voordrachten van kandidaten voor de topposities in de EU-instellingen.

  • 27/05: Schriftelijk overleg Informele Europese Raad dd 28 mei 2019

Schriftelijk overleg Landbouw- en Visserijraad: bioeconomie

Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit

Op maandag 27 mei 2019 leveren de leden van de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit input voor het schriftelijk overleg met minister Schouten over de Nederlandse inzet voor de informele Landbouw- en Visserijraad op 3 en 4 juni 2019. Het centrale thema van deze  Raad is landbouw en de bio-economie. De leden zullen naar verwachting de minister bevragen over de manier waarop de bio-economie een plek kan worden gegeven in het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de manier waarop de participatie van de agrarische sector in de bio-economie vergroot kan worden. De rol van kennis en innovatie in de agrarische sector zal hierbij ook onderdeel van de discussie zijn.

  • 27/05: Schriftelijk overleg informele Landbouw- en Visserijraad van 3 en 4 juni 2019

Bezoek Duitse Bundestag

Financiën

Op woensdag 29 mei spreekt de commissie voor Financiën met een delegatie van collega’s uit de financiële commissie van de Duitse Bundestag.

 Er zal gesproken worden over het reguleren van de financiële markten, de bankenunie, internationaal fiscaal beleid en de Europese financiële en fiscale architectuur. In november 2018 waren leden uit de commissies Financiën en Europese Zaken in de Tweede Kamer te gast bij de financiële commissie van de Duitse Bundestag  in Berlijn om het over deze thema’s te hebben.

  • 29/05: gesprek delegatie Duitse Bundestag

Telecomraad 7 juni 2019

Economische Zaken

Op vrijdag 7 juni aanstaande vindt de formele Telecomraad in Luxemburg plaats. Dit is tevens de laatste Telecomraad onder Roemeens EU-voorzitterschap.

Op de agenda staan de volgende onderwerpen: een voortgangsrapportage over de e-privacy verordening, het Raadsbesluit over de Europese positie voor de ITU World Radiocommunication Conference 2019 en Raadsconclusies over de toekomst van Digitaal Europa na 2020.

Op 29 mei 2019 is het voorbereidende schriftelijk overleg gepland over de Telecomraad met de staatssecretaris voor Economische Zaken.

  • 29/05: Inbreng schriftelijk overleg Telecomraad dd 7 juni 2019

Europese Commissie

Agenda Europese Commissie - week 22

Er zijn geen onderwerpen of nieuwe publicaties geagendeerd voor de wekelijkse bijeenkomst van het college van Commissarissen.

Raad

Agenda Raad - week 22

28/5: informeel diner Europese Raad

27/5: RBZ Handel

27-28/5: Raad voor Concurrentievermogen

 

Europees Parlement

Agenda Europees Parlement - week 22

Ondanks dat het Europees Parlement met verkiezingsreces is zal de AFET-commissie (Buitenlandse Zaken) bij wijze van uitzondering bijeenkomen op woensdag 29 mei. Europees Commissaris Hahn zal dan het uitbreidingspakket 2019 presenteren.

Van 23-26 mei hebben de verkiezingen van het Europees Parlement plaatsgevonden. De komende weken zullen de politieke groepen interne vergaderingen hebben.  De eerste vergaderingen in het nieuwe mandaat zullen in de eerste week van juli plaatsvinden.